Lecehkan Umat Islam, Penjajah Zionis Pasang Kamera Pengintai di Masjid Al-Aqsha

Palestina-Masjid Al-Aqsha-1-jpeg.imageAL-QUDS (SALAM-ONLINE): Penjajah Zionis ‘Israel’ kembali berulah dengan memasa kamera pengintai di Masjid Al-Aqsha, masjid suci ketiga kaum Muslimin di seluruh dunia.

Badan tinggi Islam dan dewan wakaf Islam serta lembaga Fatwa di Al-Quds menganggap apa yang dilakukan Zionis berupa pemasangan sejumlah kamera pengintai di mimbar dan dalam Masjid Al-Aqsha merupakan pelanggaran berat dan pelecehan serta provokasi terhadap perasaan kaum Muslimin.

Sebelumnya Zionis telah menodai tempat suci tersebut dengan merusak pintu Al-Mugaribah, yang kemudian digunakan sebagai tempat khusus masuknya kaum Yahudi ke Al-Aqsha. Sejak tahun 1967 mereka menguasai Al-Mugaribah dan sejak tahun 1969 mereka menguasai sekolah Tankiziyah historis di Al-Quds.

Berkaitan dengan ini, badan tinggi Islam bersama dewan wakaf Islam serta badan fatwa Al-Quds menegaskan, pengelolaan Masjid Al-Aqsha adalah hak yang melekat pada kaum Muslimin. Hanyalah lembaga Islam yang boleh melakukan tindakan tersebut. Mereka menolak campur tangan kepolisian Zionis dalam urusan internal kaum Muslimin. Intervensi dan tindakan apapun terhadap Al-Aqsha oleh Zionis merupakan pelanggaran berat dan ilegal.

Baca Juga

Mereka menegaskan tentang wajibnya membongkar semua kamera pengintai dan kembali membuka pintu Al-Mugaribah, sebagaimana mestinya mereka membuka sekolah hitoris Tankiziyah di serambi Al-Aqsha. (infopalestina)

salam-online

Baca Juga