Seorang Pemuda Membaca Al-Qur’an dalam Keadaan Koma

JORDAN (salam-online.com): Seorang pemuda yang bertugas sebagai Imam di sebuah masjid di Jordan telah mengalami  koma. Namun satu kejadian yang luar biasa menimpa pada pemuda itu.  Dia tiba-tiba membaca al-Quran ketika sedang koma.

Pemuda Jordan yang bertugas sebagai imam itu mengalami kecelakaan dalam sebuah musibah yang menimpa dirinya. Ketika dalam keadaan koma tiba tiba saja pemuda tersebut membaca Al-Quran Al-Karim dalam keadaan yang tidak sadarkan diri setelah keluar dari ruang operasi bedah. Subhanallah.

Ayat Al-Qur’an yang keluar dari mulutnya adalah surah Al-Hasyr (59) ayat 18 hingga terhenti di pertengahan ayat 21.

Apa jua kelakuan atau perkataan yang kita gerakkan semasa kita sadar diri, Allah SWT akan gerakkan secara automatik apabila kita dalam keadaan tidak sadar.

Baca Juga

Inilah maksud kata-kata Imam Al-Ghazali yang mengatakan, ”Apa saja perbuatan kita di dunia adalah gambaran perbuatan kita di alam Akhirat nanti. “ Betapa malunya kita di hadapan Allah SWT apabila kita berkelakuan tidak senonoh di hadapan Allah SWT di Akhirat nanti.

Semoga Allah SWT memberi semangat kepada kita semua untuk melakukan ibadah dan nilai-nilai kebaikan dan menjauhkan kita semua dari melakukan kejahatan, agar kita berkelakuan dan berkata-kata dengan perkataan terbaik di hadapan Allah SWT kelak. Aamiin Ya Rabbal ‘Aalamiin. (zizaal/salam-online.com)

Baca Juga